Evelyn Rubio

News

“Crossing Borders” gets a 4 1/2 star review from Belgian online magazine Keys & Chords

AUG 27th, 2020 – DUTCH VERSION: ‘Crossing Borders’ is de vijfde studioplaat van Evelyn Rubio. Sinds haar debuut in 1999 met hetb funky ‘Evelyn Automarginados’ heeft ze een heuse fanbase achter zich geschaard. De in Houston gevestigde Rubio speelt een mixture van blues, R&B en rock. Haar nieuwe worp verschijnt op het label SeaSpeed Productions en werd geproducet door Larry Fulcher, die hier ook de baslijnen beroerd. In de studio vond Evelyn haar soulmates in en met Mike Finnigan (toetsen), Tony Braunagel (drums) en gitaristen Johnny Lee Schell, Al Staehely, Mark Andes. David Grissom en Josh Sklair. De openingstrack ‘One More Last Time’ is meteen ingepeperd met opwindende wah-wah gitaartechnieken, zweemzoete Hammond en diepe baslijnen. Als saxofonist komt ze aan haar trekken in het exotische ‘Port Isabel’ en de politiek getinte titeltrack met zijn Latin feeëriek. Hoewel ze stevig geworteld zijn in Rubio’s favoriete genre van de blues, vertakken de songs zich ook naar andere gebieden. Nummers als ‘One More Last Time’ en ‘Just Like a Drug’ beslaan veel sonische backgrond. Heel wat songmateriaal zijn verschroeiende rockers, zwoele ballades en opwindende groovy songs. ‘I Don’t Understand’ is dan weer een muzikale conceptie tussen haar sax-arrangementen en enige strijkers. Het wereldvermaarde Mexicaanse ‘Besame Mucho’, geschreven in 1940 door de Consuelo Velázquez, is getransformeerd naar een prachtig bluessong dat bol staat van slidegitaar. Om de release te besluiten met een drieluik Spaanse versie. Knap!
 
ENGLISH VERSION: “Crossing Borders” is Evelyn Rubio’s fifth studio album. Since her debut in 1999 with the funky “Evelyn Automarginados” she has built a real fan base behind her. Houston-based Rubio plays a mixture of blues, R&B and rock. Her new pitch is released on the SeaSpeed ​​Productions label and was produced by Larry Fulcher, who also touches the bass lines here. In the studio, Evelyn found her soulmates in and with Mike Finnigan (keys), Tony Braunagel (drums) and guitarists Johnny Lee Schell, Al Staehely, Mark Andes. David Grissom and Josh Sklair. The opening track “One More Last Time” is immediately imbued with exciting wah-wah guitar techniques, hint of sweet Hammond and deep bass lines. As a saxophonist she gets her money’s worth in the exotic “Port Isabel” and the politically tinted title track with its Latin enchanting. While firmly rooted in Rubio’s favorite genre of the blues, the songs branch out into other areas as well. Songs like ‘One More Last Time’ and ‘Just Like a Drug’ cover a lot of sonic background. A lot of song material is searing rockers, sultry ballads and exciting groovy songs. “I Don’t Understand” is a musical conception between her sax arrangements and some strings. The world famous Mexican “Besame Mucho”, written in 1940 by the Consuelo Velázquez, has been transformed into a beautiful blues song full of slide guitar. To conclude the release with a triptych Spanish version. Good looking!

Philip Verhaege

Link to article: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/evelyn-rubio-crossing-borders?fbclid=IwAR0qyq2MwUhfQyvQ7-p8m1J-EDJ9FxxgTzUgZLZ2GAp-oSIH3qbxPAhy-18